Zoeken

Slim investeren: vakantiehuis kopen

Droom je er van om een eigen vakantiehuis te hebben? Of je nu een slimme investeerder bent, iemand die op zoek is naar een eigen plekje om te ontspannen, of een combinatie van beide, het kopen van een vakantiehuis is in veel gevallen een goede investering. Maar hoe ga je te werk in je zoektocht naar het ideale vakantiehuis? Lees verder en ontdek het. 

Waarom een vakantiehuis kopen?

  1. Slimme investering
    Vakantiehuizen kunnen geweldige investeringen zijn, vooral in populaire toeristische gebieden. Met de stijgende vraag naar vakantieverhuur kun je rekenen op een mooie bron van passief inkomen. En als je het goed doet, kan de waarde van je huis flink stijgen. Klinkt goed, toch?

  2. Persoonlijk genot
    Stel je voor: een eigen plekje waar je altijd naartoe kunt om even helemaal te ontspannen. Een vakantiehuis geeft je de kans om je eigen paradijsje te creëren, ingericht precies zoals jij het wilt. Dat is pas genieten!

  3. Combineer eigen gebruik met verhuur
    Waarom kiezen als je het beste van beide kunt hebben? Gebruik je vakantiehuis zelf voor heerlijke uitjes en verhuur het de rest van de tijd. Zo kun je genieten én geld verdienen. Win-win!

  4. Volledig verhuren
    Sommige mensen willen hun vakantiehuis alleen maar verhuren. Of je nu kiest voor korte of lange termijn verhuur, dit kan een slimme manier zijn om te investeren in vastgoed zonder dat je er zelf naartoe hoeft. Lekker makkelijk!

5x Hier moet je op letten bij het kopen van een vakantiehuis

Bij het kopen van een vakantiehuis zijn er een aantal factoren die bepalend zijn voor welk huis je wilt kopen. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet

  • Locatie is alles
    Een goede locatie, in de buurt van toeristische trekpleisters of een populaire omgeving zorgt dat je vakantiehuis aantrekkelijk is om in te verblijven. Betrek in je beslissing ook de bereikbaarheid en de aanwezigheid van voorzieningen zoals winkels, restaurants en andere activiteiten in de buurt.

  • Financieel
    Stel je budget vast en denk aan alle kosten, niet alleen de aankoopprijs. Denk aan belastingen, verzekeringen, onderhoud en mogelijke renovaties. En als je een hypotheek nodig hebt, zorg dat je de opties goed begrijpt en wat dat betekent voor je maandelijkse lasten. Hier kun je, in geval van verhuur, je verhuurprijs op baseren. 

  • Wetten en regelgeving
    Elk land, maar binnen Nederland ook elke gemeente, heeft zijn eigen regels voor het bezit en verhuur van vastgoed. Lees je dus goed in en schakel eventueel een lokale adviseur in die je hierbij kan helpen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, bijvoorbeeld wanneer een verhuurvergunning niet mogelijk zou zijn.

  • Onderhoud en beheer
    Een vakantiehuis heeft regelmatig onderhoud nodig, vooral als je deze verhuurt. Het kan verstandig zijn om een lokaal beheerbedrijf in te schakelen die het onderhoud verzorgt en de verhuur voor je regelt. Zo heb je hier zelf geen omkijken naar. 

  • Gebruik van de woning
    Zul je de woning zelf gebruiken, dan zul je hier wellicht andere eisen aan stellen dan aan een woning die enkel voor verhuur bestemd is. Hier kan dan ook een ander financieel plaatje aan vast hangen. 

Tips voor succesvolle verhuur

Kies je ervoor om een vakantiehuis te kopen en deze, periodiek of permanent, te verhuren, dan is het natuurlijk wel zo prettig als je een hoge bezetting kunt realiseren. Hoe je dat aanpakt? We geven je graag een aantal tips:

  1. Professionele foto’s
    Goede foto’s zorgen ervoor dat de aandacht van een potentiele huurder wordt getrokken. Huur een professionele fotograaf in om je vakantiehuis op zijn best in beeld te brengen. Met heldere, goed belichte foto’s spreekt je vakantiehuis zo tot de verbeelding dat de kijker zichzelf hier al ziet zitten.

  2. Duidelijke beschrijvingen
    Niets zo vervelend als een vakantiewoning willen huren en niet precies kunnen zien welke faciliteiten aanwezig zijn. Zorg dus voor een eerlijke en duidelijke beschrijving, zodat een huurder precies weet wat er verwacht kan worden. Vermeld daarbij niet alleen de faciliteiten en het aantal kamers, bedden en badkamers, maar ook de nabijheid van bezienswaardigheden en eventuele huisregels. 

  3. Flexibele check-in en check-out
    De gastenervaring kan aanzienlijk verbeteren door flexibel om te gaan met check-in en check-out. Overweeg opties zoals sleutelkluizen of smartlocks, zo kunnen de bezoekers zelf in- en uitchecken op een tijd die voor hen passend is. 

  4. Beheerpartner
    Een samenwerking met een lokale beheerpartner die zorgt voor schoonmaak, onderhoud en klantenservice. Zo zorg je dat je vakantiehuis goed wordt onderhouden en dat er een aanspreekpunt is voor het geval dat er iets aan de hand is tijdens het verblijf van je gasten. 

  5. Seizoensprijzen
    Verhuur slim door de huurprijzen aan te passen aan het seizoen en de vraag. Hogere prijzen in het hoogseizoen en lagere prijzen of speciale aanbiedingen in het laagseizoen kunnen de bezettingsgraad optimaliseren. 



Klaar om de stap te wagen? Pak de perfecte deal om een vakantiehuis te kopen!

Het kopen van een vakantiehuis is een groot avontuur, maar met de juiste voorbereiding en strategieën kun je een keuze maken die zowel financieel als persoonlijk de moeite waard is. Of je nu een investeerder bent die op zoek is naar rendement, een particulier die een droomplek wil, of iemand die een combinatie van gebruik en verhuur zoekt, in het ruime aanbod van Vakantiehuistekoop.nl is er altijd een vakantiehuis die voldoet aan je wensen.


Denk altijd goed na over de locatie, de kosten en het beheer van je vakantiehuis. Houd rekening met de wet- en regelgeving en zorg voor een aantrekkelijk en goed onderhouden huis. Met deze aanpak kun je volop genieten van je vakantiehuis, of het nu gaat om persoonlijke vakanties, rendabele verhuur of beide. Veel succes en vooral veel plezier met je nieuwe avontuur!